Kniechirurgen ontdekken nieuwe gewrichtsband

Twee Belgische kniechirurgen hebben een nieuwe gewrichtsband ontdekt in het kniegewricht. Na grondig onderzoek is gebleken dat de gewrichtsband een grote rol speelt bij letsels aan de voorste kruisband. Het onderzoek biedt immers een antwoord op het raadsel waar chirurgen jarenlang mee werden geconfronteerd wanneer sporters, na een geslaagde kruisbandoperatie en revalidatie, toch herhaaldelijke door hun knie bleven zakken.

De  artsen identificeerden als eersten de onbekende gewrichtsband, die de naam anterolateraal ligament (ALL) kreeg. De gewrichtsband zou voorkomen in ongeveer 97 procent van de knieën. Bijkomende onderzoek heeft bewezen dat  het door de knieën zakken bij patiënten met een voorstekruisbandscheur (pivot-shift), te wijten is aan een letsel in de ALL-gewrichtsband.

Naar aanleiding van het onderzoek wordt een nieuwe kijk gecreëerd op de voorstekruisbandletsels, die vooral bij voetballers,basketters en skiërs (door plotse draaibewegingen) vaak voorkomen. Een operatietechniek werd nog niet volledig uitgewerkt, maar wordt op dit moment volop onderzocht.

bron: UZ Leuven

Leave a reply