nekpijn

nekpijn

Wat ligt aan de basis van nekpijnen ?

Nekpijn kan veroorzaakt worden door aandoeningen in de weke weefsels . spieren. ligamenten of zenuwen), de botstructuren of de gewrichten van de halswervelzuil.
De meest voorkomende oorzaken van nekpijn liggen in de weke weefsels en zijn veroorzaakt door slijtage of overbelasting. In meer zeldzame gevallen kunnen infecties, aangeboren afwijkingen in de wervels of tumoren de oorzaak zijn van nekpijn.

Bij sommige mensen kunnen nekproblemen aanleiding geven tot pijn in de hogere rug, de schouders of de armen.

– Degeneratieve of inflammatoire aandoeningen
– Degeneratieve aandoeningen welke nekpijn veroorzaken zijn osteoarthrose en rheumatoïde arthritis.
– Osteoarthrose komt meestal voor bij oudere mensen tengevolge van slijtage in de gewrichten tussen de verschillende nekwervels.
– Rheumatoïde arthritis veroorzaakt een vernietiging van de gewrichtjes in de nek.
– Beide aandoeningen geven stramheid en pijn.
– Aantasting van de tussenwervelschijf in de hals veroorzaakt eveneens nekpijn.
– De tussenwervelschijf vangt de schokken op tussen de diverse wervellichamen.

In geval van degeneratie van de tussenwervelschijf. typisch vanaf 40 jaar, veranderd de normale gelatine – achtige kern van structuur.Deze gaat uitdrogen,zijn elasticiteit verliezen, scheuren vertonen en verminderen in hoogte. Wanneer de hoogte tussen de wervels vermindert, verhoogt de belasting op de gewrichtjes tussen de wervellichamen en veroorzaakt dit bijkomende belasting, slijtage en degeneratieve veranderingen in die gewrichtjes. De tussenwervelschijf kan ook gaan uitpuilen en druk geven op het ruggenmerg of de zenuwwortels als de rand van de tussenwervelschijf gaat verzwakken. Wanneer er scheuren ontstaan kan een stuk van nde tussenwervelschijf gaan migreren en een sterke locale druk geven op een zenuwstructuur. dit noemt men een hernia.

Neem contact voor kinesitherapie behandelingen

Heeft u ook last van nekpijn of een nekhernia?

Nekpijn